A. Salihović, Radio Ognjišče: Na Otočcu znova povabilo k prebuditvi Slovenije

Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo je včeraj na Otočcu pripravila že tradicionalno srečanje kristjanov in ljudi dobre volje. Tokratno srečanje je nosilo naslov “Slovenci, pridimo k sebi!”

Pobudnik civilne iniciative Prebudimo Slovenijo Jože Strgar je uvodoma poudaril, da imamo svojo državo in dolžnosti, ki jih ne smemo opuščati. Prvi je nekaj sto zbranim v športni dvorani na Otočcu spregovoril profesor Justin Stanovnik. Naslonil se je na odnos do polpretekle zgodovine. Trdi, da brez počiščene preteklosti, ne moremo svobodno zaživeti v prihodnosti: “Če ne bomo razrešili začetnega vozla, ne bomo nikoli vedeli, kdo je kdo! In če ne bomo vedeli, kdo je kdo, se bo zmeda z vsakim poskusom, da jo rešimo samo obnavljala. Dobivala bo vedno nove podobe, značaj zmede pa bo vedno ohranila in ga jemala s seboj. Na vsak način moramo odgrniti zastor, da se bo videlo, kaj je na odru in kakšna pripravljenost je tam za pričakovanje resnice in za iskanje resnice. A na prvem mestu, prej ko slej stoji nezamenljiva podoba “novi Demos”. Če bodo pomladne stranke omogočile, da bo skozi njihovo zgodovinsko, politično, duhovno, moralno snov šla izvorna slovenska in evropska misel, intonirana s presežno slovensko bolečino, potem bo to misel, ki bo oblikovala to novo-staro politično idejo, potem bo ta misel, ki bo človeško uravnotežila in zgodovinsko usposobila to idejo, ki ima aktualno podobo in ki se imenuje “novi Demos”.”

V nadaljevanju je zbrane nagovoril jezuit p. Marko Ivan Rupnik, ki se je vprašal: “Na koga naj se zanesem, Gospod!” Med drugim je dejal, da je napačno, da smo vero poimenovali kot religijo, kot eno osebno individualno izpopolnitev človeka: „Mislim, da bi mi morali že iz spoštovanja do krščanskih žrtev našega naroda resno vzeti vero. Ker mnogi so jo s prstjo zasutih ust izpričali.“

V nadaljevanju je p. Rupnik še dejal, da s tem, da govorimo, da je Cerkev „ena boljša družba“ ne pridemo nikamor: „S tem ne pridemo nikamor, razen v konflikt s tistimi, ki so zunaj. Od francoske revolucije naprej smo mi nenehno v konfliktu med klerikalno Cerkvijo in posvetno liberalno družbo. Sami se zamislite in si zapišite številko, koliko jih je prišlo iz liberalno-posvetne družbe v Božje kraljestvo in koliko jih je šlo iz Cerkve v liberalno družbo. Te meje mi kristjani ne bi smeli nikoli sprejeti, ker je radikalno nekrščanska in Frančišek prvo stvar, ki je povedal kot papež, je bila prav ta: Mi meja ne sprejemamo, mi gremo ven!“

Zbrane sta nagovorila še Drago Štoka in Janez Cerkovnik. Štoka je spregovoril na temo Država Slovenija. V nagovoru je med drugim mlade povabil, da naj gredo v politiko. “Pojdite mladi v politiko in preverite tam poti, ker megla in dušeči smog že preveč začenjajo zajedati pravico, resnico, pravo, kar današnja družba, torej mi vsi, ne smemo dopustiti. Slovenski narod ima v sebi ogromno pozitivnega naboja. Prezračimo našo slovensko družbo, očistimo jo plevela, trnja, odvečne navlake. Šele potem bo naš narod zaživel v polni, pravični in v lepi svobodi. Da bi to dosegli, bo treba veliko dobre volje, vztrajnosti, tudi veliko pozitivnega dela. Od nas vseh, predvsem pa od mladih generacij, je odvisno ali nam bo to uspelo ali bomo že jutri lahko šli na pot preobrazbe naše celotne družbe in bomo iz te revščine, ki danes sili na plano znali ustvariti nov svet, svet pravice, modrega razuma in boljše družbe, ki jo naš narod tako zelo potrebuj”, je povedal Štoka.

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.