A. Kos: Na smrt obsojena

Če pomislim, kaj vse rečejo ljudje o (krščanskem) Bogu, kako Ga zmerjajo, kaj vse si dovolijo reči, kakšne kletve izreči, pa se jim NIČ ne zgodi, se mi zdi še posebej nenavadno, da je pri muslimanih mnogo mnogo drugače.
Tukaj je že (kriva) obtožba, da je nekdo žalil Mohameda, dovolj, da človek izgubi življenje …

Asia Bibi iz Pakistana, kristjanka in mati petih otrok, je obsojena na smrt zaradi bogoskrunstva – ker naj bi žalila preroka Mohameda. Sama sicer trdi, da bogokletnih besed nikoli ni izrekla. L. 2009 je med delom na polju postala žejna in šla pit vodo iz vodnjaka, toda ena od žensk, ki je tudi delala na polju, je rekla, da voda pripada muslimanskim ženskam. Obe ženski, s katerima je delala, sta zatrdili, da je ona kot kristjanka omadeževala vodo.

“Bogokletstvo!” se je razlegalo tistega dne po polju, in prav to se razlega še leta po tem, Asio Bibi so obsodili na smrt z obešanjem. (Lani je višje sodišče v Lahoreju potrdilo smrtno obsodbo iz leta 2010.)

Kršila naj bi pakistanski zakon, ki za bogokletje (v Pakistanu je 95 % muslimanskega prebivalstva) predvideva smrtno kazen ali dosmrtno ječo. Asia Bibi sicer obtožbe zavrača, pravi, da gre za osebno maščevanje žensk.

Asia Bibi je bila pred lokalnim imamom soočena z izbiro med prestopom v islam ali smrtjo, vendar je vztrajala v svoji krščanski veri. V ječi biva v nečloveških razmerah. Njena družina se je morala zaradi groženj ekstremistov že večkrat seliti, mož in hčerke trepetajo za njeno življenje.

Odtlej je Asia v zaporu, biva v zelo slabih razmerah, saj se oblasti zavedajo, da bodo sami tarče napadov, če Asio pomilostijo, hkrati pa je pritisk mednarodne javnosti prevelik, da bi nemoteno izvedli smrtno kazen … Tako nekako upajo, da bo umrla pred zaključkom sodnega procesa.

Za Asio Bibi se zavzemajo po vsem svetu, a zanjo se zavzemati v Pakistanu je nevarno.

Več lahko preberete na blogu Sol zemlje.