20 let Izseljenskega društva Slovenija v svetu

Mladi iz Argentine na prireditvi na Veliki planini

PREJELI SMO. Izjava ustanovnega člana in 19-letnega predsednika društva SVS Boštjana Kocmurja v sklopu praznovanja nedelje Slovencev po svetu na Veliki planini.

Veseli smo, da smo se zbrali v tako velikem številu, skoraj 600 nas je. Prisotnost tako velikega števila Slovencev iz vseh vetrov na tako visoki točki naše prelepe Slovenije nas spodbuja in nam potrjuje, da smo na pravi poti in da Slovenci doma in po svetu se želijo med seboj srečevati in tako pričati o svojem slovenstvu.

Vsa leta smo se prizadevali, da bi približevali Slovenijo vsem generacijam posebno mladini, zlasti drugi in tretji generaciji, ki še nima osebnega izkustva Slovenije. Nekateri od njih so danes prvič na Veliki planini in sploh v Sloveniji. Prepričani smo, da po današnjem dnevu mnogi od njih se bodo še vračali.

Zahvaljujemo se lokalni skupnosti, Družbi Velika planina ter župniji Stranje in občini Kamnik, da so Slovencem po svetu omogočili tako prijetno srečanje.

Boštjan Kocmur je za medije predstavil kratko zgodovino ob 20 letnici Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu – SVS je prostovoljno združenje Slovencev, ustanovljeno leta 1991 (registrirano leta 1992), na pobudo slovenskih izseljencev, ki so se ob osamosvojitvi preselili v Slovenijo, ter drugih Slovencev iz domovine in sveta. Njegova poglavitna naloga je povezovanje Slovencev po svetu z matično domovino.

Naše stalno prizadevanje je omogočati pogoje, da bi se Slovenci po svetu z veseljem zavedali svojih korenin, cenili svoj jezik, slovenske navade in ponosno čutili svoje slovenstvo. Preučevanje izseljenske problematike in reševanje vsestranskih potreb je bila vedno glavna skrb Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu od svoje ustanovitve dalje pomaga pri vračanju slovenskih izseljencev v matično domovino, pri urejanju njihove dokumentacije in pri vključevanju v slovensko družbo.

Vsa leta dojemamo, da kjerkoli po svetu doni slovenska beseda in kjer utripa slovensko čuteče srce, tam je »naš dom brez mej«, kot je zapisano v naši himni.

Letos praznujemo našo 20. obletnico z željo, da bi bili še naprej v oporo pri spodbujanju slovenske narodne identitete med Slovenci, razseljenimi po svetu. Ob tej priložnosti v mesecu juliju gostimo 61 mladih Slovencev, rojenih v Argentini in Kanadi, ki bodo obiskali deželo svojih prednikov in začutili slovenski utrip.