Igor Omerza: 1984 – Orwellovo leto Agopa Stepanjana

1984-Orwellovo-letoKnjiga je pripoved o do sedaj malo znanem montiranem udbovsko-vojaškem procesu v Ljubljani leta 1984, na katerem je bila na večletne kazni obsojena deveterica bolgarskih in jugoslovanskih državljanov zaradi sovražne in teroristične dejavnosti proti Jugoslaviji. Glavni junak knjige je armenski glasbenik Agop Stepanjan, poročen s Slovenko in oče treh otrok, ki je bil obsojen na devet let strogega zapora. V knjigi avtor natančno in dokumentirano dokaže, da sta bili preiskava in samo sojenje sramotna in odurna montaža, ki so jo jugorežim in njegova tajna politična policija (UDBA) ter vojaška politična policija (KOS) uprizorili zaradi političnega maščevanja za montirani proces proti jugoslovanskemu državljanu v Bolgariji. V knjigi avtor tudi prikaže nasilne metode, ki jih je režim permanentno in kontinuirano izvajal nad osumljenci/obtoženci v vojaškem priporu v Ljubljani in tudi kaj se je z nekaterimi obsojenci kasneje dogajalo v različnih jugoslovanskih zaporih.

Delo obsega 376 strani, od tega kar 100 strani faksimilov dokumentov ter fotografij. Pri pisanju knjige so bili uporabljeni viri iz Arhiva Republike Slovenije, dokumentacije NUK-a, zasebnih dokumentacij, medijski ter drugi pisni in ustni viri. Večina omenjenih dokumentov in fotografij je v tej knjigi prvič javno objavljenih.

Beseda avtorja

“Tako kot pri vsaki zgodovinski temi je eden glavnih namenov raziskovalcev potegniti iz zgodbe nauk za sedanjost in prihodnost. Kdor ne pozna zgodovine, je obsojen na to, da jo ponavlja.”

Strani: 376
Vezava: trda vezava
Format: 16,5 x 23 cm
Založba: Mohorjeva Celovec
Cena: 29,90 € + poštnina

[vfb id=’129′]